Enquesta al professorat: ús robòtica educativa
- jomvi00
- 14 abr 2016
- 5 Min. de lectura

Amb la finalitat de conèixer l'estat actual de la Robòtica Educativa a Catalunya, el grau de coneixement, utilització i interès en plataformes de robòtica educativa en els entorns escolars (no extraescolars), s’ha distribuït una enquesta entre professorat de secundària i batxillerat. També s’ha preguntat sobre els criteris segons els quals seleccionarien una eina o una altra i sobre la percepció que en tenen d’algunes d’elles.
[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"> <v:stroke joinstyle="miter"></v:stroke> <v:formulas> <v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"></v:f> <v:f eqn="sum @0 1 0"></v:f> <v:f eqn="sum 0 0 @1"></v:f> <v:f eqn="prod @2 1 2"></v:f> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"></v:f> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"></v:f> <v:f eqn="sum @0 0 1"></v:f> <v:f eqn="prod @6 1 2"></v:f> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"></v:f> <v:f eqn="sum @8 21600 0"></v:f> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"></v:f> <v:f eqn="sum @10 21600 0"></v:f> </v:formulas> <v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"></v:path> <o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"></o:lock> </v:shapetype><v:shape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" style='width:403.5pt; height:192pt'> <v:imagedata src="file:///C:\Users\josep\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image001.png" o:title=""></v:imagedata> </v:shape><![endif][if !vml][endif]
Definició enquesta
A. Mètode de recerca
Per a la recollida de dades d’aquest estudi quantitatiu es va dissenyar una enquesta en línia dirigida exclusivament als docents de Tecnologia d'ESO i batxillerat. Està desenvolupada amb Formularis Google.
B. Variables de Recerca
L'objectiu és l’estudi de diferents dimensions:
I. Dimensió perfil dels docents/instructors de RE. En aquest grup de variables es van incloure: tipus de centre de procedència, gènere, edat, experiència.
II. Dimensió recursos tecnològics. Recursos tecnològics que han utilitzat i els recursos tecnològics que tindrien interès a utilitzar a curt termini.
III. Dimensió factors de selecció. Criteris més determinants en l'elecció d'una plataforma de RE.
IV. Dimensió Arduino. Barreres per implementar projectes de RE amb plaques com Arduino.
V. Dimensió programa CTC. Experiències viscudes amb projectes Arduino.
C. Població
Població: tots els docents de Tecnologia a nivell d'educació secundària obligatòria i batxillerat a Catalunya, en entorns d'aprenentatge escolars, que poguessin ser contactats via email per efectuar l'enquesta. El total de docents a Catalunya, tenint en compte centres públics i privats, són 35.199 (Departament d'Ensenyament Estadística Personal docent 2014-15).
D. Mostra: 91 respostes
L’objectiu mínim era de 68 casos vàlids i complets, per no sobrepassar l’error màxim d’un 10%.
E. Instrument de recol·lecció de Dades
El procés de construcció del qüestionari va passar per diferents fases: revisió de la literatura existent, disseny del qüestionari, judici d'experts, prova pilot i revisió. Una vegada revisat i ajustat l'instrument, es va distribuir l'enquesta a la mostra detallada anteriorment durant els mesos de març a maig del 2016.
F. Fiabilitat i validesa. Error de la mostra 8,6%. Nivell de confiança 90%.
G. Limitacions. La distribució no ha estat homogènia per tot el territori.
Resultats
Els resultats obtinguts de les qüestions més representatives són els següents.




També s'ha preguntat sobre el projecte Classe de Tecnologies Creatives (CTC), que és un programa d'aprenentatge col·laboratiu que introdueix l'aprenentatge basat en projectes amb Arduino. Està impulsat per l’Obra Social “la Caixa” amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i realitzat per Arduino Verkstad, que aporta tant el maquinari, el programari com el know-how. S'està implementant amb èxit en algunes escoles d'Espanya, Suècia i Equador de forma progressiva des del 2014. El seu objectiu és el d'explorar l'electrònica a través d'una sèrie de projectes de programació, construcció i assemblatge. Amb el programa els alumnes adquireixen bases per a la programació, l'electrònica i la mecànica.
L’enfocament del CTC es basa en la indagació i el desenvolupament de projectes amb activitats organitzades perquè l’alumne evolucioni mentre crea, juga i aprèn amb un experiment. Els objectius específics per als alumnes són aprendre a programar, a dominar l’electrònica bàsica, a dissenyar i crear circuits simples i a desenvolupar conceptes de robòtica implementades en un objecte o espai interactiu. El contingut es materialitza en un kit de 30 miniexperiments de temàtiques que giren al voltant de les tecnologies creatives, fent ús de programació i electrònica, i s’estructura en quatre blocs diferents.
El programa ofereix metodologies que tenen com a punts centrals la retroalimentació immediata, l’aprenentatge sobre la marxa i el fet d’aprendre ensenyant. D’aquesta manera, els estudiants experimenten, aprenen, es comprometen i produeixen un projecte final que pot enllaçar amb uns o diversos termes del sistema educatiu STEAM (Ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques).El programa CTC és molt adequat per professors que es vulguin iniciar en el món Arduino, ja que proporciona una bona formació inicial i un kit predissenyat amb el material necessari, juntament amb propostes de projectes senzills.


Anàlisi enquesta
S’ha pogut detectar que:
Des de fa uns anys s’ha començat a utilitzar dins l’àrea de tecnologia a secundària per desenvolupar projectes, però encara no hi ha una majoria de professors que l’hagin utilitzat a l’aula.
Dins del professorat existeix un interès a explorar les possibilitats de l’eina.
L’interès en projectes Arduino està en creixement dins l’àmbit docent en l’àrea de tecnologia i en els anys vinents es preveu que pugui ser utilitzat molt més, ja que el preu és assequible, és multiplataforma, té un entorn de programació fàcil d'aprendre per als principiants i suficientment flexible per als usuaris avançats i amb software de codi obert.
A causa de la gran comunitat d’usuaris arreu del món, és possible trobar molta informació sobre el microcontrolador Arduino a la xarxa però gran part d’aquests no està enfocada cap a l’àmbit educatiu, ni hi ha disponibles recursos didàctics.
Molts dels professors que aquest any ja han treballat aquest tipus de projectes, han sentit la sensació de no donar l’abast degut a aspectes que s’escapen del seu control.
Dins de l’àmbit de professorat, no hi ha una xarxa sòlida d’usuaris que intercanviïn experiències.
En realitzar aquest treball, es detecta que Arduino té un gran potencial que encara està per explotar com a eina de robòtica educativa, té molt camí per recórrer a secundària, amb un percentatge alt de docents amb motivació d’aplicar-ho als projectes.
Pel que fa al projecte Classe de Tecnologies Creatives (CTC), del total de la mostra, el curs passat han realitzat el programa CTC el 36%, on d’aquests, el 97% són de centres públics i el 3% de concertats. S’ha aprofitat l’enquesta per obtenir informació sobre els punts dèbils del programa i així focalitzar el present treball en alguns d’aquests aspectes.
Entre els enquestats que han participat, la meitat estan molt satisfets amb l'experiència CTC i no en destaquen punts de millora, mentre que un 46%, tot i que valoren com a bona l’experiència, destaquen diferents aspectes a millorar, que són:
En canvi, respecte als aspectes més valorats, majoritàriament es destaca la possibilitat de participar a la fira anual on els alumnes exposen els seus projectes, tot i que al ser durant el segon trimestre de curs, fa que sigui destacable la percepció de temps insuficient per treure tot el profit a les eines proporcionades.
Aquest treball de Final de Màster vol proporcionar una visió complementaria als materials d’aquest programa. Basant-se en l’enquesta al professorat realitzada en aquest treball, els punts febles de CTC, segons alguns dels professors que n’han format part, són:
els usuaris han trobat (segons resultats enquesta pròpia feta al professorat de Tecnologia) que:
Està molt enfocat a activitats per poder ser realitzats en una única sessió al taller.
El kit i els projectes són molt tancats i no fomenten la creativitat de l’alumne.
La programació és en tots els casos textual, no amb llenguatges visuals ni per blocs.
Està enfocat només a 4t d’ESO però no es relaciona amb unitats didàctiques concretes d’altres cursos del currículum.
Comments